Permacultuur is gebaseerd op drie ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, en het delen van de overvloed.
swales, wadi's, vijvers, paden
Save the bees
witte, roze, rode, zwarte en blauwe bes, Jostabes (kruising tussen kruisbes en zwarte bes), witte kruisbes, gele kruisbes, gele framboos, rode framboos, zwarte framboos, Taybes, Boysenbes, Loganbes (de laatste drie zijn kruisingen tussen braam en framboos zogenaamde braambozen), vijg, Japanse wijnbes, aardbei, cranberry, witte druif, blauwe druif, kiwi, kiwibes, braam, moerbei, mispel, appel, peer, kweepeer, kers, morel, perzik, pruim, kwets, abrikoos, mirabel, en kroos
Ik bestrijd wespen en hoornaars omdat dit persoonlijk niet mijn favoriete insecten zijn. Bijen en hommels zijn veel mensvriendelijker en ook meer bedreigt en daar wespen en vooral hoornaars ook actief jacht maken op bijen (ze moorden complete nesten uit als ze de kans krijgen) kies ik dus hiervoor. Ik bestrijd 1 en mechanisch, met water of met leem en dat doe ik meestal gelijk bij het aanbreken van de dag na een koudere nacht daar de beesten nog inactief zijn. Vooral hoornaars zijn geen lieve jongens: eigenlijk zijn het net killer-bees: te dicht in de buurt komen resulteert in een massale aanval en de steken zijn veel heftiger dan van een bij of wesp.
Voor het bestrijden van de insecten stimuleer ik vogels met diverse nesten en ook vleermuizen wil ik in de toekomst helpen met een aantal grotten en nesten.
Uiteraard kies ik voor bijen/hommel planten in mijn aanplant en wellicht ga ik in de toekomst ook nog bijenkasten plaatsen (maar ben dan wel bang dat de hommel hierdoor onder druk komt). Ook stimuleer ik de rupsen/vlinders maar kies hierbij wel voor diversiteit in plaats van kwantiteit. Tav de zweefvlieg zal ik 1 en ander nog gaan bekijken.
Tav de woontoren voor insecten: Hier werk ik wel afwijkend maar mijn idee lijkt niet verkeerd t.o.v. deze handleiding omdat ik bijna alle aspecten al wel toepas maar in deze heb ik door de grote van mijn kavel ook een voordeel t.o.v. tuinen: Ik heb 1 en ander op verschillende plekken door mijn gehele tuin: stenen stapels, blokken hout, houtwallen, zandheuvels, egelonderkomens en riet zijn al voorhanden.
Wat ik uitdrukkelijk mis in de toren: een vlinder winter verblijf. Voor 2011 ben ik helaas te laat maar ook dit moet prima met oud polyester te maken zijn. In 2012 wil ik zien dat ik dan tenminste 1 vlinder winter verblijf voor 1 september geplaats te hebben tussen Veld 2 en Veld 3 en op termijn tenminste 3 vlinder winter verblijven te plaatsen.
Een deel van de constructies maak ik van oud glasvezel versterkt polyester (GFK) dat ik momenteel door heel Nederland inzamel voor diverse constructies (waaronder bijvoorbeeld waterputten, walbeschoeing en een "fietsersshelter): hierbij blijft vaak klein materiaal over dat dan weer uitstekend geschikt is voor vogelnestjes, insectenverblijven, vleermuisgrotten en op deze wijze is plotseling ook weer GFK te recyclen want meestal beland dit in de verbrandingsoven of komt op de stort . Op deze manier krijg ik een zeer hoge C2C (cradle to cradle) efficientie in een sector waar eigenlijk weinig gebeurt tav het milieu".
Foundation Stichting Medume eco C2C c2C permacultuur Permaculture Ecology Back2Basic nature natuur parc park